Tuesday, December 27, 2011

လမ္းသရဲမုန္႔

လမ္းသရဲမုန္႔


တနဂၤေႏြေန႔ ညေနေစာင္းပါလုိ႔ ဘာလုိလုိ ညာလုိလုိ ေသာက္ေနၾကဆုိင္သို႔ သြားဆုိ႔ကြယ္ လွမ္းဆုိ႔ကြယ္။ အဲ .......... ဟုတ္ပါဘူး။ ဒါက ကိုယ္ေတာ္ႀကီး ဆုိတဲ႔သီခ်င္းပါေလ။ တနဂၤေႏြ ညေနလဲေစာင္းလာၿပီ။ လူလဲ ငူတူတူနဲ႔ ပ်င္းသလုိလုိ၊ ဖ်ားခ်င္သလုိလုိ၊ ဘာလုပ္ရမလုိလုိ၊ ညာလုပ္ရမလုိလုိနဲ႔ လိုလိုေတြမ်ားေနၿပီ။ ဒီအပတ္ ၃ ရက္ရုံးပိတ္ကလဲ ခဏေလးလုိပါ႔။ ဒါနဲ႔ တနဂၤေႏြညေနကုိ ငူတူတူ ျဖစ္ေနမယ္႔အစား တစ္ခုခုလုပ္စားလုိက္ပါလား ကုိယ္႔ကုိယ္ကုိယ္ေျပာလုိက္တယ္ (စိတ္ထဲပါ)။ ကိုယ္႔စိတ္ကုိ ေပ်ာ္ေအာင္ထားရမယ္။ ဒါနဲ႔ စိတ္အလုိကုိ လိုက္ခါ လမ္းသရဲလုပ္စားလုိက္တယ္။ လမ္းသရဲ ပူပူစပ္စပ္ေလးနဲ႔ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႔လည္း စားၿပီးေရာ နည္းနည္းေတာ႔ စိတ္ထဲေက်နပ္သြားတယ္။ လမ္းသရဲကုိ ရန္ကုန္ေရာက္မွ စားဖူးတာ။ မႏၲေလးမွာတုံးကေတာ႔ မုန္႔ေရပါးဆုိၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ခ်ဥ္စပ္စားဖူးတယ္။ ေဂၚဖီေတာ႔ မပါဘူးထင္တယ္။ ရန္ကုန္မွာေတာ႔ လမ္းသရဲလုိ႔လဲေခၚတယ္။ ေရမုန္႔လုိ႔လဲေခၚတယ္။ လမ္းသရဲလုပ္နည္းကုိ ဒီမွာလဲ တင္ထားဖူးပါတယ္။ လုပ္နည္းေတာ႔ အဲဒီကေန ထပ္ကူးလုိက္တယ္။ ဒီေန႔ေတာ႔ အားမနာတမ္း လမ္းသရဲမုန္႔ေလး သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။


ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ ခ်ဥ္စပ္ တစ္ခု ၊ ရုိးရုိးတစ္ခု


ဒါကေတာ႔ ရွယ္လမ္းသရဲ (ၾကက္ဥနဲ႔)
ဒါကေတာ႔ ရုိးရုိး လမ္းသရဲ


ဒါကေတာ႔ ရွယ္ မုန္႔ေရပါး (ၾကက္ဥနဲ႔)


ဒါကေတာ႔ ရုိးရုိး မုန္႔ေရပါး

စေတာ္ပဲျပဳတ္ (ပင္နီဆုိလာက ၀ယ္ခဲ႔တယ္)


အဆင္သင္႔ ပါးပါးလွီးထားၿပီးေသာ (ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီး၊ နံနံပင္)



ဆန္စိမ္းမုန္႔ ေဖ်ာ္ထားတဲဟာရယ္၊ ပဲျပဳတ္ရယ္၊ ထည္႔မယ္ အဆာပလာေတြရယ္၊ ကုလားေလးမဆလာရယ္
လုိအပ္ေသာအရာမ်ား

ဆန္စိမ္းမုန္႔
ၾကက္ဥ (သုိ႔) ဘဲဥ
ျမန္မာနံနံ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအမွည္႔
ငရုတ္သီးစိမ္း
စေတာ္ပဲျပဳတ္
ေဂၚဖီထုပ္
ပဲပင္ေပါက္
ကုလားေလး မဆလာ

ျပဳလုပ္နည္း
ဆန္စိမ္းမုန္႔တစ္ဆ ေရႏွစ္ဆထည္႔ပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ နည္းနည္းထည္႔ပါ။ စားတဲ႔ ေဆာ္တာ နည္းနည္းေလး ပါေလရုံထည္႔ ပါ။ ၿပီးရင္စိမ္းမုန္႔ေပ်ာ္ေပ်ာ္ေလျဖစ္ေအာင္ေမႊပါ။ ပဲပင္ေပါက္၊ (ဒီေန႔ေတာ႔ ပဲပင္ေပါက္မရွိလုိ႔ မထည္႔လုိက္ဘူးေနာ္။) ပါးပါးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ျမန္မာနံနံ ႏွင္႔ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႔ကုိ ဆား၊ ကုလားေလး မဆလာ၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ျဖင္႔ေရာနယ္ပါ။ မုန္႔ေရပါးလုပ္ရန္ အသင္႔ျဖစ္ေနပါၿပီ။ အေၾကာ္အုိးထဲ ဆီထည္႔တည္ပါ။ ဆီကုိပါေလ
ရုံပဲထည္႔ပါ။ ဆီက်က္ရင္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မုန္႔ကုိဇြန္းႀကီးႀကီး တစ္ဇြန္းနဲ႔ခပ္ပါ။ အေၾကာ္အုိးထဲသုိ႔ ေ၀ွ႔ခ်လုိက္ပါ။ ဒါမွလဲ ခပ္ျပားျပားျဖစ္မွာေလ။ ၿပီးရင္ နယ္ထားတဲ႔ အဆာပလာထည္႔၊ စေတာ္ပဲျပဳတ္ထည္႔၊ ၾကက္ဥႀကိဳက္တတ္ရင္ ၾကက္ဥေဖာက္ထည္႔၊ ၿပီးရင္ေတာ႔ အေၾကာ္အုိးအဖုံးကုိဖုံးပါ။ ခဏေန တစ္မိနစ္၊ ႏွစ္မိဆုိရင္ ဆီကုိ ခပ္နည္းနည္းေလးျဖန္းေပးပါ။ မဟုတ္လဲ ဆီနည္းနည္းပဲ အုိးထဲသုိ႔ ပြတ္ေပးပါ။ ဆီလဲ တအားမမ်ားေစနဲ႔ေနာ္။ မ်ားလြန္းလဲ စားရတာအီတယ္။ နည္းလြန္းျပန္ရင္လဲ အုိးကပ္မွာပူရေသးတယ္။ သုံးမိနစ္ေလာက္ဆုိရင္ေတာ႔ ကုလားေလး မဆလာနံ႔နဲ႔ နံနံပင္အန႔ံေလးလဲေမႊးလာပါၿပီ။ လမ္းသရဲမုန္႔ ရပါၿပီေနာ္။



က်န္းမာ ခ်မ္းသာၾကပါေစ။ 

ထမင္းအိုး ဘေလာ့မွ ကူးယူေဖာ္ၿပပါသည္။

No comments:

Post a Comment