Thursday, November 17, 2011

သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔လုပ္စားမယ္


ဆီထမင္းအတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ

ေကာက္ညွင္းဆန္ အျဖဴ ၄ လုံး (ထမင္းအုိးမွာ ပါတဲ႔ ခြက္နဲ႔ ခ်ိန္ၿပီးခ်က္လိုက္ပါတယ္။)
ၾကက္သြန္နီ ၁ လုံး ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ မႊာ (ေခၚ) ၅ တက္ ေထာင္းထား
ဆီ
ဆႏြင္း
ဆား


ဆီထမင္း ထုိးနည္း

ေကာက္ညွင္းဆန္ ၄ လုံးကုိ ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားလုိက္ပါ။ ဆီထမင္းထုိးမယ္႔ အေၾကာ္အုိးကုိ မီးဖုိေပၚတင္ပါ။ ဆီအနည္းငယ္ထည္႔ပါ။ ဆီက်က္လာရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ႔ ၾကက္သြန္နီ နဲ႔ ေထာင္းထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အရင္ေၾကာ္လိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ အေရာင္ အနီေရာင္ျဖစ္လာရင္ ဆႏြင္းမွဳန္႔ထည္႔လုိက္ပါ။ ဆႏြင္းမွဳန္႔ထည္႔ၿပီး ၁ မိနစ္ေလာက္ၾကာလာရင္ ေရေဆးထားတဲ႔ ေကာက္ညွင္းဆန္ကုိထည္႔ပါ။ ဆီက်က္နဲ႔ ခဏလုံးလုိက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရထည္႔ပါ။ ေရကုိေတာ႔ ထမင္းအုိးမွာပါတဲ႔ခြက္နဲ႔ခ်ိန္ထည္႔ပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းဆန္ တစ္လုံး ၊ ေရ တစ္လုံးခဲြထည္႔ပါတယ္။ (ေကာက္ညွင္းဆန္ တစ္ဆ၊ ေရတစ္ဆခဲြ) ၿပီးရင္ အေၾကာ္အုိးကုိ အဖုံးအုပ္ၿပီး မီးျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ၁၀ မိနစ္ေလာက္အုပ္ထားေပးပါ။ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ၾကာၿပီးသြားရင္ ေကာက္ညွင္းကုိ အေပၚေအာက္ လွန္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ၅ မိနစ္ေလာက္ထားပါ။ အဲ ............... ဆီထမင္းကြ်တ္ကြ်တ္ေလး စားခ်င္ရင္ေတာ႔ မီးျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ထားေပးပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ႔ ဆီထမင္း ၀ါ၀ါ၀င္း၀င္းေလး ရပါၿပီရွင္။

-------------------

မႏၲေလးပဲ ေၾကာ္အတြက္လုိအပ္ေသာအရာ

Red Kidney Beans ၂ ဗူး
ေကာက္ညွင္းဆန္မွဳန္႔ ၄ ဗူး (ထမင္းအုိးမွာ ပါတဲ႔ ခြက္နဲ႔ ခ်ိန္ၿပီးခ်က္လိုက္ပါတယ္။)
ဂ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္ ေထာင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၇ တက္ ေထာင္း
ဆား
ေဆာ္တာမွဳန္႔ (မရွိလဲ မထည္႔လဲ ရပါတယ္ေနာ္)


မႏၲေလးပဲေၾကာ္နည္း

Red Kidney Beans ၂ ဗူးကုိ အဖုံးေပါက္ၿပီး ဇလုံတစ္ခုထဲသုိ႔ ထည္႔လုိက္ပါတယ္။ (ပဲဗူးမွာ ပါတဲ႔အရည္ေတြပါထည္႔လုိက္ပါတယ္။) အရင္ဆုံး ပဲေတြေက်သြားေအာင္ နယ္လိုက္ပါ။ နယ္လုိ႔ၿပီးရင္ေကာက္ညွင္းဆန္မွဳန္႔ ၄ ဗူးကုိထည္႔၊ ေထာင္းထားတဲ႔ ဂ်င္း နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ထည္႔၊ ေဆာ္တာမွဳန္႔ နည္းနည္းေလးပဲထည္႔ (လက္မ နဲ႔ လက္ညိဳးနဲ႔ေကာ္လုိက္ ပါလာတဲ႔ ေဆာ္တာမွဳန္႔ပဲ ထည္႔ပါတယ္။ ခ်ိန္လုိ႔ ရေအာင္ေျပာတာပါ။ အဆင္ေျပသလုိသာထည္႔ပါေနာ္။) နယ္ၿပီးရင္ ဆားေလး ဘာေလး အရင္ျမည္းၾကည္႔ပါလား။ ပဲဗူးမွာလည္း နဂုိကတည္းက ဆားပါၿပီးသားမုိ႔လုိ႔ပါ။ အငန္ႀကိဳက္သူမ်ားကေတာ႔ ဆားနည္းနည္းထပ္ထည္႔ပါ။ အငန္မႀကိဳက္သူမ်ားကေတာ႔ ဆားထပ္ထည္႔စရာ လုိေတာ႔ဘူး။ ဒါဆုိရင္ေတာ႔ မႏၲေလးပဲေၾကာ္ ေၾကာ္ရန္ အဆင္သင္႔ျဖစ္ပါၿပီ။ ေၾကာ္မယ္႔အိုးထဲသုိ႔ ဆီ နည္းနည္းထည္႔ၿပီး တည္လုိက္ပါ။ ဆီက်က္လာရင္ မိမိစိတ္တုိင္းက် မႏၲေလးပဲေၾကာ္ကုိ ျပားၿပီး ေၾကာ္ပါေလ။ ဒါဆုိရင္ေတာ႔ မႏၲေလးပဲေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးရပါၿပီရွင္။

---------------

တုိပူးေၾကာ္ အတြက္လုိအပ္ေသာအရာ

တုိပူးမွဳန္႔ (စိန္ၿဖိဳး တံဆိပ္ တိုပူးမွဳန္႔ကုိ က်ဳိပါတယ္။ ဒါမွ ရွမ္းတုိပူးေၾကာ္နဲ႔ တူတာပါ။ စိန္ၿဖိဳးတံဆိပ္ မရွိလဲ ရွိတာနဲ႔က်ဳိပါေနာ္)
ဆား


တုိပူးက်ဳိနည္း နဲ႔ ေၾကာ္နည္း

ဇလုံ တစ္ခုထဲသုိ႔ တုိပူးမွဳန္႔တစ္ဆ ေရတစ္ဆခဲြထည္႔ပါ။ တိုပူးမွဳန္႔ထည္႔တဲ႔အေပၚမူတည္ၿပီး ေရထည္႔ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ဆားနည္းနည္းထည္႔ပါ။ ၿပီးရင္ တုိပူးမွဳန္႔မ်ား ေက်သြားေအာင္အထိ ေမႊေပးပါ (သုိ႔) နယ္ေပးပါ။ တုိပူမွဳန္႔ေက်ညွက္သြားေအာင္အထိနယ္ေပးပါေနာ္။ ၿပီးရင္ ေကာ္ဖီ ဇကာစစ္နဲ႔ စစ္လုိက္ပါတယ္။ အမွဳန္ပါတယ္ တုိပူးမွဳန္႔ မေက်ညွက္တာေတြ ဖယ္လုိ႔ ရေအာင္ပါ။ ၿပီးရင္ ၃၀ မိနစ္ေလာက္အဖုံးအုပ္ၿပီး ထားထားေပးပါ။ တုိပူးမွဳန္႔ အနည္ထုိင္သြားေအာင္ပါ။ တုိပူးမွဳန္႔အနည္ထုိင္သြားရင္ေတာ႔ က်ဳိမယ္႔အုိးထဲသုိ႔ တုိပူးမွဳန္႔ အရည္ၾကည္ပဲ အရင္က်ဳိေပးပါ။ တုိပူးက်ဳိေနတုံးေတာ႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ။ မီးတူးသြားမွာစုိးလုိ႔ပါ။ တုိပူးအရည္ၾကည္ဆူပြက္လာေအာင္အထိက်ဳိေပးပါ။ ဆူပြက္လာရင္ တုိပူအနည္ထုိင္ေန႔တဲ႔ အရည္ပ်စ္ပ်စ္ကုိထည္႔ေပးပါ။ အဆက္မျပတ္တာေမႊပါ။ ဗြက္ဗြက္ဆူလာေအာင္အထိ တည္ေပးပါ။ ဗြက္ဗြက္ဆူၿပီး ေမႊရတာ ခက္လာရင္ေတာ႔ တုိပူးအေအးခံမယ္႔ ခြက္ထဲသုိ႔ထည္႔ထားေပးပါ။ ေနာက္ တစ္နာရီေလာက္ ၾကာရင္ေတာ႔ တိုပူးတုံး ရပါၿပီရွင္။ ၿပီးရင္ မိမိစိတ္တုိင္းက် အတုံးတုံးၿပီး ေၾကာ္စားႏိုင္ပါၿပီရွင္။

-------------------

ကုလားဘယာေၾကာ္ အတြက္လုိအပ္ေသာအရာ

ကုလားပဲ ၂ ဗူး
ျပင္းေတာ္သိမ္ရြက္
ငရုတ္သီးစိမ္း (မိမိလုိသေလာက္ထည္႔)
ၾကက္သြန္နီ ၂ လုံး
ေဆာ္တာမွဳန္႔
ဆား
အခ်ဳိမွဳန္႔

ကုလားဘယာေၾကာ္ ေၾကာ္နည္း

ဒီေန႔လုိ ကုလားပဲကုိေၾကာ္မယ္ဆုိရင္ မေန႔ညကတည္းက ကုလားပဲကုိ ေရစိမ္ထားပါ။ (ၾကာၾကာစိမ္ထားေတာ႔ ကုလားပဲေထာင္းရတာ သက္သာတယ္ေလ။ မဟုတ္လဲ က်ိတ္စက္နဲ႔ က်ိတ္လဲ ရတာပါပဲ။) စိမ္ထားတဲ႔ ကုလားပဲကုိေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီက မထည္႔လဲ ရပါတယ္။ ပုိၿပီးခ်ဳိသြားေအာင္ ထည္႔လိုက္တာပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ပါးပါးလွီးၿပီးထည္႔၊ ျပင္းေတာ္သိမ္ရြက္လည္း ပါးပါးလွီးၿပီးထည္႔၊ ေဆာ္တာမွဳန္႔နည္းနည္းထည္႔၊ ဆားထည္႔၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ထည္႔ၿပီး နယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ဆီအိုတည္ၿပီး ေၾကာ္စားႏုိင္ပါၿပီရွင္။ ကုလားဘယာေၾကာ္ ေမႊးေမႊးစပ္စပ္ေလး ရပါၿပီေနာ္။

ထမင္းအိုး ဘေလာ့မွ ကူးယူ ေဖာ္ၿပၿခင္းၿဖစ္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment