Thursday, January 19, 2012

ရွမ္းသုပ္ (ေခၚ) ရခိုင္ သေဘၤာသီးသုပ္

ရွမ္းသုပ္ (ေခၚ) ရခိုင္ သေဘၤာသီးသုပ္





ရွမ္းသုပ္ နဲ႔ ေရေႏြးျခမ္းနဲ႔ သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။


ရွဴးရွဴး ရဲွရွဲျဖစ္ေစ႔မယ္ ရွမ္းသုပ္ လာပါၿပီေနာ္။


ရွမ္းသုပ္အတြက္ ပါ၀င္မယ္႔ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းရယ္၊ ငရုတ္သီးအစိမ္းေရာင္နဲ႔အနီေရာင္ အေတာင္႔ေထာင္းရယ္၊ ငါးပိေထာင္းရယ္၊ မန္က်ည္သီးစိမ္းေထာင္းရယ္၊ ရွမ္းနံနံရယ္ပါ။



ရွမ္းနံနံ မသိမွာစုိးလုိ႔ လွီးေနရင္း တန္းလန္း သတိရလုိ႔ ဓာတ္ပုံရုိက္လုိက္တာပါ။ ရွမ္းနံနံကုိ ဒီမွာလဲ ပုံႏွင္႔တကြ တင္ဖူးပါတယ္ေနာ္။


ၾကက္သြန္နီပါးပါး (ၾကက္သြန္နီက ပါးလြန္လြန္းလုိ႔ ေလတုိက္ရင္ေတာင္ လြင္႔ေတာ႔မယ္လုိ႔ ေျပာကုန္ေတာ႔မည္။ ကြ်န္မက စိတ္ျမန္လို႔တူပါရဲ႕အဲလုိ ပါးပါးႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ မလွီးတတ္ဘူး။ သူမ်ားေတြလုိ ပါးပါးရားရား မလွီးတတ္ဘူး။ လွီးလုိက္လဲ ပုံမွန္ပဲ။)


အကုန္ထည္႔ၿပီး နယ္ပါေတာ႔မယ္။ စိတ္ျမန္ လက္ျမန္ ခ်က္ခ်င္းႀကီး မနယ္လိုက္နဲ႔အုံးေနာ္။ လက္ကုိ လက္အိတ္ေလး စြတ္လိုက္ပါအုံး။ ေတာ္ေန လက္ေတြ ပူေနမွာစုိးလုိ႔ပါ။ လက္ မပူတတ္ဘူးဆုိရင္ေတာ႔ ဒီအတုိင္း နယ္လဲ ရပါတယ္ေနာ္။


ေဟာဒီက သေဘၤာသီးအခ်စ္ အယ္.... အယ္..... သေဘၤာသီးျခစ္ပါ။


သေဘၤာသီးသုပ္ အတြက္လုိအပ္ေသာအရာ

၁။ သေဘၤာသီးစိမ္း တစ္လုံး
၂။ ရွမ္းနံနံ(ေခၚ)ကုလားနံနံ တစ္ထုပ္ (ပင္နီဆုိလာက၀ယ္လာပါတယ္)
၃။ မန္က်ည္းသီးစိမ္း လက္တစ္ဆုပ္ (အေမ႔အိမ္က ပါးလုိက္တာပါ)
၄။ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း လက္တစ္ဆုပ္
၅။ ငါးပိကင္၊ ငါးပိဖုတ္၊ ငါးပိေထာင္း (ေဂၚလီလုံးေလာက္ ၂ လုံးေလာက္ထည္႔ပါ)
၆။ ငရုတ္သီးစိမ္း (မ်ားမ်ားစပ္ခ်င္ေတာ႔ မ်ားမ်ားတာ ထည္႔ေပေတာ႔။ ဒီေန႔ေတာ႔ ငရုတ္သီး အထည္႔လြန္သြားတယ္။)
၇။ ၾကက္သြန္နီ ၃ လုံး

ျပဳလုပ္ပုံ
သေဘၤာသီးကုိ အခြံႏႊာပါ။ ၿပီးရင္ သေဘၤာသီးျခစ္နဲ႔ ျခစ္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရေအးေအး(ေရခဲေရဆုိလဲပုိေကာင္္းပါတယ္)နဲ႔ ၁၀မိနစ္ေလာက္ခဏစိမ္ထားပါ။ ျခစ္ထားတဲ႔ သေဘၤာသီး ကြ်တ္ကြ်တ္ေလးျဖစ္ေအာင္လုိ႔ပါ။ ကြ်တ္ကြ်တ္ေလးဆုိ စားရတာလဲ ပုိေကာင္းပါတယ္။ သေဘၤာသီးေရစိမ္ထားတုံး မန္က်ည္းသီးစိမ္းကုိေထာင္းထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ အခုိးအေငြ႔ဓာတ္ မႀကိဳက္သူမ်ားကေတာ႔ ေရနဲ႔ေဆးပလုိက္ပါ။ ၾကက္သြန္ အခုိးအေငြ႔မ်ားကုန္သြားေအာင္လုိ႔ပါ။ ရွမ္းနံနံ(ေခၚ)ကုလားနံနံကုိလဲ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းလဲ ေထာင္းထားပါ။ ပုဇြန္ေျခာက္လဲေထာင္းထားပါ။

သုပ္စားပုံ
ျခစ္ထားေသာ သေဘၤာသီး၊ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီး၊ မန္က်ည္းသီးနဲ႔ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငါးပိကင္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ရွမ္းနံနံ နဲ႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမုန္႔ အနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး ေရာနယ္ပါ။ ေရေရလည္လည္ လွ်ာလည္ေစမည္႔ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ မုိးေကာင္း ရွမ္းသုပ္ (ေခၚ) ရခုိင္သေဘၤာသီးသုပ္ ရပါၿပီ။ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ ေလြးကအလြန္တရာမွ ေကာင္းလွတယ္ေနာ္႔။
(မန္က်ည္းသီးအစား သံပရာသီး၊ ရွမ္းနံနံအစား ျမန္မာနံနံ နဲ႔သုပ္စားႏုိင္ပါတယ္။)


                                                                                               

မႏၲေလး မုန္လာခ်ဥ္သုပ္




မုန္လာခ်ဥ္သုပ္။ အားမနားတမ္း သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။ ပဲက်က္မွဳန္႔ နဲ႔ ေျမပဲဆံေထာင္း မ်ားမ်ားေလးထည္႔သုပ္ထားပါတယ္။ ကုိယ္ေတာ္ႀကီးက ပဲက်က္မွဳန္႔ေထြးေထြးေလးနဲ႔ ပုိႀကိဳက္လုိ႔။



မႏၲေလး မုန္လာခ်ဥ္သုပ္နည္းအတုိင္း သုပ္ထားပါတယ္ေနာ္။ (ေျမပဲဆံေထာင္း၊ ပဲက်က္မွဳန္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမွဳန္႔၊ ငရုတ္သီးအက်တ္မွဳန္႔၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္တုိ႔ထည္႔ၿပီး နယ္ထားပါတယ္ေနာ္။)


၃ ရက္ၾကာေသာအခါ


ဗူးသန္႔သန္႔ထဲ ေလလုံေအာင္ပိတ္ထားလုိက္ပါတယ္ေနာ္။



မုန္လာခ်ဥ္တည္နည္း

မုန္လာဥကုိ အခံြႏႊာၿပီး အရွည္လုိက္ လွီးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။ မုန္လာဥ အရုိးအရြက္ေတြပါ ပါရင္ ပုိေကာင္းတယ္။ ဒီမွာ ကေတာ႔ အရြက္ပါတာ သိပ္မေတြ႔ဘူး။ ရွိေတာ႔ ရွိတယ္။ ရွားတယ္။ ၿပီးနယ္မယ္႔ ဇလုံထဲသုိ႔ ထမင္း လက္တဆုပ္ထည္႔၊ ဆားထည္႔(ပုံမွန္ထက္ ၂ ဆထည္႔) ၿပီးအရင္နယ္ပါ။ ဆားနည္းလြန္းရင္လဲ စားလုိ႔မေကာင္းဘူးေနာ္႔။ မခ်ဥ္ဘူး ျဖစ္တတ္တယ္။ ထမင္းနဲ႔ ဆားနဲ႔ ေရာသြားေအာင္ နာနာနယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ အရွည္လုိက္လွီးထားတဲ႔ မုန္လာဥကုိ ထည္႔ၿပီးနယ္ေပးပါ။ နယ္ၿပီးရင္ေတာ႔ ဗူးသန္႔သန္႔ေလးထဲမွာထည္႔ပါ။ အရည္နဲ႔လုိခ်င္ရင္ေတာ႔ ေရေအးေအး (ေရခဲေရ ဆုိ ပုိေကာင္းတယ္) ထည္႔ပါ။ ရာသီဥတုပူရင္ေတာ႔ ၃ ရက္ဆုိရပါၿပီ။ ရာသီဥတုေအးရင္ေတာ႔ ၄ ရက္၊ ၅ ရက္ေလာက္ထားေပးပါ။ အခ်ဥ္ရရင္ေတာ႔ ပုိၿပီးမခ်ဥ္သြားေစရန္ ေရခဲေသတၲာထဲထည္႔ထားေပးပါ။ စားခ်င္တဲ႔အခါထုတ္ၿပီး သုပ္စားႏုိင္ပါၿပီေနာ္။ 


                                                                                                ထမင္းအို ဘေလာ့မွ 

ကက္သားသုပ္





ၾကက္သားသုပ္၊ ပဲေတာင္႔ရွည္သုပ္၊ ဘူးသီးဟင္းခါး



ၾကက္သားသုပ္ ခ်ဥ္စပ္ေလး သုုံးေဆာင္သြားပါအံုးလား



ပဲေတာင္႔ရွည္သုပ္ (ေျမပဲဆံေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီ ဆီက်က္၊ ပဲက်က္မွဳန္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ ထည္႔ၿပီး သုပ္ထားပါတယ္ရွင္)


ဘူးသီးဟင္းခါး (ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ထဲ ဘူးသီးရယ္၊ ပဲၾကာဇံရယ္ထည္႔လုိက္ပါတယ္)


လုိအပ္ေသာအရာ

ၾကက္ရင္ဖုံ (မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ေသာအသားဆုိလဲရပါတယ္)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂ လုံး
ေဂၚဖီထုပ္
ၾကက္သြန္နီ ၂ လုံး ( ၁ လုံးကုိ ဆီက်က္ခ်က္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ တက္
ငရုတ္သီးစိမ္း ၃ ေတာင္႔
သံပရာသီးေသးေသး ၄ လုံး
ဗမာ နံနံပင္


သုပ္ပုံသုပ္နည္း

ၾကက္သားကုိေရေဆး ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔ထည္႔ၿပီး အရင္ျပဳတ္ထားပါ။ ဒီမွာက CP ၾကက္ေတြဆုိေတာ႔ နာရီ၀က္ေလာက္ဆုိရင္ေတာ႔ အသားမ်ားက်က္ပါၿပီ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ နံနံတုိ႔ကုိ ပါးပါးလီွးထားပါ။ သုပ္မယ္႔ပန္းကန္ထဲသုိ႔ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီး၊ နံနံတုိ႔ကုိထည္႔၊ ျပဳတ္ထားတဲ႔ၾကက္သားကုိ အမွ်င္ေလးေတြႏႊာၿပီးထည္႔၊ ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔ထည္႔၊ သံပရာသီးညွစ္ထည္႔ၿပီး နယ္ေပးပါ။ အေပၚကေန ၾကက္သြန္နီဆီက်က္ေလးကုိထည္႔ၿပီး စားလုိ႔ရပါၿပီရွင္။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္နဲ႔ အလြန္ျမန္ဆန္ေသာ ၾကက္သားသုပ္ဟင္းတစ္ခြက္ရပါၿပီ။ သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။ 
                                                                                              ထမင္းအို ဘေလာ့မွ

No comments:

Post a Comment